Wykonanie jogurtu w warunkach domowych

Wykonanie jogurtu w warunkach domowych

“Jogurt domowy” – wykonanie jogurtu w warunkach domowych

Rodzaj zasobu:  blog

Adres internetowy – link http://zrobtosamki.pl/2019/07/jogurt-domowy/

Język: PL

Opis – streszczenie

Eksperyment – wykonanie jogurtu w warunkach domowych; wyjaśnianie roli kultur bakterii w procesie produkcji jogurtu; obserwowanie i wyjaśnianie procesu rozwarstwiania sie jogurtu.

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

żywe bakterie, kultury bakterii, mleko, fermentacja

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie matematyczne

Porównywanie

Ważenie

Odmierzanie substancji

Myślenie naukowe

Ciekawość poznawcza

Rozwiązywanie problemów

Obserwowanie

Eksperymentowanie

Przewidywanie

Wyciąganie wniosków

Uczenie się, jak się uczyć

Samodzielne myślenie i działanie

Inne umiejętności

Wzbogacanie słownictwa, komunikowanie się;

Współdziałanie w zespole (wspólne podejmowanie decyzji, dzielenie się pomysłami, odpowiedzialne wykonywanie obowiązków).

Rozwój czynności manualnych (koordynacja wzrokowo-ruchowa).

“Jogurt domowy” – wykonanie jogurtu w warunkach domowych

Cele ogólne

– poznawanie sposobu otrzymywania jogurtu w warunkach domowych;
– ukazywanie pozytywnego znaczenia bakterii w życiu człowieka;
– zaznajomienie z prostymi zjawiskami fizycznymi poprzez przeprowadzanie doświadczeń;
– kształtowanie umiejętności obserwowania, skupienia uwagi, formułowania pytań i hipotez;
– wzbogacenie słownictwa dzieci o nowe pojęcia: żywe bakterie, fermentacja
– doskonalenie umiejętności klasyfikowania, porównywania, przeliczania, odmierzania i ważenia.

Słownictwo – słowa kluczowe

Doświadczenia, żywe bakterie, mleko, fermentacja

Oczekiwane efekty uczenia się

– wyjaśnia, jak powstaje jogurt;
– wyjaśnia pozytywne działanie bakterii w życiu człowieka;
– przeprowadza proste doświadczenia;
– formułuje pytania otwarte i hipotezy;
– obserwuje i wyciąga wnioski;
– doskonali sprawność manualną (mieszanie, itp.);
– porównuje, odmierza i waży.

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

Myślenie naukowe: ciekawość poznawcza, rozwiązywanie problemów, obserwowanie, eksperymentowanie, przewidywanie, wyciąganie wniosków,
Myślenie matematyczne – porównywanie, ważenie, odmierzanie substancji.
Uczenie się jak się uczyć: samodzielne myślenie i działanie

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

Wzbogacanie słownictwa, komunikowanie się
Współdziałanie w zespole (wspólne podejmowanie decyzji, dzielenie się pomysłami, odpowiedzialne wykonywanie obowiązków).
Rozwój czynności manualnych (koordynacja wzrokowo-ruchowa).

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

1. „Co to są bakterie?” – tworzenie mapy myśli

2. Rozmowa z dziećmi n/t: „Czy jogurt żyje?” „Czy są w nim jakieś bakterie?”

3. „Jak powstaje jogurt?” – oglądanie filmu edukacyjnego

4. „Jogurt własnej produkcji” – wykonanie doświadczenia
● Składniki: mleko (które w swoim składzie zawiera cukier – laktozę), są odpowiednie bakterie. W procesie fermentacji bakterie zamienią cukier na kwas mlekowy. 0,5 l mleka (filtrowane, pasteryzowane w temperaturze 74 st C).
● 100 ml Ayranu, napoju mlecznego fermentowanego (można kupić gotowe startery do produkcji jogurtu – mamy tam odpowiednie szczepy bakterii, które wystarczy dodać do mleka i trzymać się instrukcji czyli odpowiedniej temperatury i czasu). Można też użyć gotowego jogurtu, aby zaszczepić większą ilość mleka.


Należy zwrócić uwagę dzieci na odpowiednie warunki (przestrzeganie higieny, pilnowanie odpowiedniej temperatury i rodzaj naczynia).
Przebieg: mleko najlepiej zagotować i odstawić do wystygnięcia. Zakres temperatur powinien zmieścić się w przedziale 37-43 st C (zbyt niska temperatura nie pozwoli bakteriom się namnażać, zbyt wysoka zabije je). Można jogurt zrobić w dużym naczyniu, a następnie rozlać do mniejszych lub od razu w małych pojemnikach. Można użyć specjalnej jogurtownicy, Thermomixa, termosów, naczynia żaroodpornego wstawionego do piekarnika, czy garnka wstawionego do kąpieli wodnej. Zagotowane mleko należy zostawić do ostygnięcia. Dodajemy Ayran. Garnek z mlekiem wstawiamy do kąpieli wodnej. Co pół godziny któreś z dzieci sprawdza temperaturę i co jakiś czas podgrzewamy lekko wodę w kąpieli wodnej.

Po 6h dzielimy nasz jogurt:
● część przekładamy do szklanki i do lodówki,
● część do szklanki i na stół w kuchni,
● a resztę gotujemy w garnku.
Po godzinie porównujemy, co się zdarzyło z trzema próbkami.
Szklanka, która odczekała w lodówce zawierała gęstszy jogurt niż ten, który został na stole. Natomiast jogurt zagotowany rozwarstwił się, oddzielił się płyn i powstały skrzepy.
Powstały jogurt jest kwaśny i niesłodki. Dlatego można dodać miód i owoce.

Ewaluacja

Podsumowanie – Drzewko ewaluacyjne – kółka w kolorze zielonym (wiem), żółtym (wiem częściowo), czerwonym (muszę popracować).
– Wiemy już, że bakterie w jogurcie są żywe.
– Wiemy też, dlaczego jogurt należy przechowywać w lodówce.
– Wiemy, że jogurt można wyprodukować w domu.
– Bakterie mogą mieć dla człowieka oddziaływanie pozytywne lub negatywne.

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

Film edukacyjny, przybory kuchenne, mleko, Ayran, owoce, miód, termometr

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Kuchnia

Literatura – źródła

http://zrobtosamki.pl/2019/07/jogurt-domowy/

“Jogurt domowy” – wykonanie jogurtu w warunkach domowych

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

3 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

3 jajka na 3 dostępne

Original idea 

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

2 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

3 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

3 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

2 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jajko

Individual work

średnia ilość jajek

Team work

spora ilość podświetlonych jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać podświetlone jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/h7MGSk