Żelazne śniadanie – Eksperyment „Badanie zawartości żelaza z płatkach śniadaniowych”
Rodzaj zasobu: video, document
Adres internetowy – link https://www.youtube.com/watch?v=CUlyA3gLQj4
Język: PL
Opis – streszczenie
Eksperyment – Badanie ilości żelaza w płatkach śniadaniowych; wyjaśniania zjawiska magnetyzmu/ przyciągania metali przez magnes.
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
żelazo, magnes, przyciąganie
Myślenie twórcze i krytyczne
twórcze myślenie
Myślenie matematyczne
–
Myślenie naukowe
Formułowanie przewidywań (hipotez)
Umiejętność prowadzenia obserwacji
Formułowania i notowania wniosków z obserwacji.
Uczenie się, jak się uczyć
–
Inne umiejętności
Zgodna współpraca w zespole
Utrzymanie porządku w miejscu pracy
Koordynacja wzrokowo-ruchowa
Precyzja ruchu ręki.
Żelazne śniadanie – Eksperyment „Badanie zawartości żelaza z płatkach śniadaniowych”
Cele ogólne
• Zapoznanie z rola żelaza w organizmie człowieka
• Zapoznanie ze zjawiskiem magnetyzmu/ przyciągania się
• Rozwijanie umiejętności obserwacji
• Rozbudzanie ciekawości poznawczej
Słownictwo – słowa kluczowe
Żelazo, magnes, przyciąganie się, płatki śniadaniowe, obserwacja
Oczekiwane efekty uczenia się
• Dziecko będzie umiało wykonać eksperyment według instrukcji
• Sformułować wnioski z obserwacji
• Zanotować wniosek w formie notatki rysunkowej
• Wyjaśnić rolę żelaza w organizmie człowieka
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
Formułowanie przewidywań (hipotez), umiejętność prowadzenia obserwacji, formułowania i notowania wniosków z obserwacji
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
Zgodna współpraca w zespole, utrzymanie porządku w miejscu pracy, koordynacja wzrokowo-ruchowa, precyzja ruchu ręki.
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
1. Rozbudzenie ciekawości poznawczej:
• Czy macie swoje ulubione płatki śniadaniowe – jakie?
• A wiecie, że magnesy też mają ulubione płatki? Jak myślicie, co to znaczy? – próby formułowania hipotez
2. Badanie zawartości żelaza w płatkach śniadaniowych – przeprowadzenie eksperymentu według podanej poniżej instrukcji (praca w małych zespołach)
3. Formułowanie wniosków z eksperymentu –
• Co zaobserwowaliście? Dlaczego magnes lubi płatki – co w płatkach lubi najbardziej?
• W których płatkach jest więcej żelaza?
• Po co żelazo jest nam potrzebne – jaką rolę pełni w organizmie?
– Tworzenie rysunkowej notatki z eksperymentu (lub reklamy płatków) – spróbujcie narysować to, czego się dowiedzieliśmy.
Ewaluacja
Notatka rysunkowa z zajęć (reklama płatków śniadaniowych)
Pytania nauczyciela: Czego się dowiedzieliśmy? Co Was zadziwiło?
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
• Płatki śniadaniowe różnego typu (o różnych smakach) ale o wysokiej zawartości żelaza
• Szklanki (tyle ile będzie zespołów dzieci)
• Plastikowe torebki (woreczki strunowe)
• Wałki do ciasta
• Magnesy (najlepiej neodymowe)
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Sala przedszkolna/ stoliki
Literatura – źródła
1. Zabawa, nauka, eksperymenty, praca zbiorowa (2013), Wydawnictwo Wilga
2. Inna wersja tego samego eksperymentu: kanał You Tube Cudaczek lab 3: https://www.youtube.com/watch?v=CUlyA3gLQj4
Żelazne śniadanie – Eksperyment „Badanie zawartości żelaza z płatkach śniadaniowych”
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)
PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/t3VRwL