Nauka o słodyczach

ŚCIEŻKI TEMATYCZNE
Nauka o słodyczach. Najpierw eksperymentuj, potem jedz!

Cele ogólne:

  1. Kształtowanie rozumienia pomiędzy ciałem stałym i płynem
  2. Kształtowanie rozumienia procesów przekształcania się cieczy w ciała stałe
  3. Rozwijanie wiedzy na temat własności słodyczy (np. zawartość cukru)
  4. Kształtowanie świadomości sposobów koloryzacji słodyczy
  5. Rozwijanie wiedzy na a temat procesu
  6. Rozwijanie wiedzy na temat procesu rośnięcia ciasta
  7. Rozwijanie wiedzy na temat istoty i funkcji pieczenia
  8. Promowanie zdrowych nawyków w jedzeniu słodyczy

Zamierzone rezultaty uczenia się:

Dziecko:

  • Aktywnie uczestniczy w eksperymentach pod kontrolą nauczyciela
  • Wyjaśnia pojęcia ciecz/ ciało stałe i różnice pomiędzy procesami zamrażania, topienia się, the concepts of liquid/solid and differentiate between freezing, melting, krystalizowania się
  • Wyjaśnia prawidłowości procesu pieczenia
  • Uczy się używać piekarnika pod kontrolą nauczyciela
  • Rozpoznaje barwniki spożywcze Rozumie proces koloryzowania żywności
  • Rozwija zdrową postawę wobec słodyczy
  • Projektuje swój własny eksperyment związany z temat (używając materiałów dostarczonych przez nauczyciela)
  • Podejmuje refleksję nad efektami własnego uczenia się

Struktura ścieżki uczenia się

Krok I

Rozpoznawanie różnic pomiędzy ciałem stałym a cieczą, rozumienie procesów transformacji ciała stałego w ciecz i odwrotnie, dostrzeganie odwracalności zmian w procesach transformacji żywności

Krok II

Rozumienie istoty procesu pieczenia, zasad działania piekarnika i sposobów, w jaki zmieniają się słodycze podczas pieczenia

Krok III

Badanie procesu barwienia żywności – rozumienie różnic pomiędzy barwnikami naturalnymi i sztucznymi.

Krok IV

Promowanie zdrowej postawy wobec słodyczy – a healthy inclination about sweets, preferring homemade ingredients and sweets

Ewaluacja

Początkowa

Przygotowanie mapy myśli – Co wiemy? A czego chcielibyśmy się dowiedzieć o słodyczach? Aktywowanie uprzedniej wiedzy dzieci

Bieżąca – opisana w każdym zasobie

Końcowa

A. Refleksja nad mapą myśli przygotowaną na początku ścieżki (Czego się nauczyliśmy? Co była najbardziej intrygujące, ciekawe? Czego jeszcze chcielibyście się dowiedzieć o słodyczach?

B. Głosowanie na najbardziej interesujący eksperyment (dzieci mogą naklejać naklejki pod zdjęciem przedstawiającym ich ulubiony eksperyment)

C. Samoocena własnego procesu uczenia się

D. Ewaluacja dokonana przez nauczyciela- patrz skala poniżej:

Potrafi rozpoznawać ciała stałe i ciecze
1
2
3
4
Potrafi wyjaśnić różnice pomiędzy ciałem stałym i cieczą
1
2
3
4
Potrafi posługiwać się piekarnikiem (z po mocą nauczyciela)
1
2
3
4
Potrafi rozpoznać koloryzowaną żywność
1
2
3
4
Potrafi posługiwać się barwnikami spożyw czymi
1
2
3
4
Prezentuje zdrową postawę wobec słody czy
1
2
3
4

1 – Nigdy (nie potrafi)
2 – Rzadko – czasami potrafi
3 – Często potrafi
4 – Zawsze potrafi

Contrast

Increase text size

Increase letter spacing

Use dyslexia-friendly fonts

Enlarge cursor

Link highlighting

Stop animations

Reset settings

Accessibility menu:
Contrast
Increase text size
Increase letter spacing
Use dyslexia-friendly fonts
Enlarge cursor
Link highlighting
Stop animations
Reset settings
Scroll to Top