Cele ogólne:
- Rozwijanie umiejętności przeliczania
- Rozwijanie umiejętności mierzenia substancji w jednostkach standardowych i niestandardowych
- Rozwijanie umiejętności mierzenia ilości cieczy i ciał stałych
- Rozwijanie świadomości praktycznych zastosowań matematyki w życiu codziennym
Zamierzone rezultaty uczenia się
Dziecko:
- przelicza składniki
- przelicza ilość/ liczbę składników podczas mierzenia
- odmierza potrzebną ilość składników z wykorzystaniem różnych narzędzi kuchennych, np. łyżeczki, łyżki, miarki, kubka itp.
- odmierza różne ilości ciał stałych i cieczy
- identyfikuje narzędzia odpowiednie do mierzenia różnych typów substancji kuchennych
Struktura ścieżki uczenia się
Krok I
Liczenie przy gotowaniu (przeliczanie kostek żelowych)
Krok II
Odmierzanie za pomocą łyżki
Krok III
Mierzenie cieczy i substancji stałych w kuchni
Ewaluacja
Początkowa
Rozmowa z dziećmi – pytania, które ujawnią wiedzę i doświadczenie uczniów w liczeniu i mierzeniu w kuchni, zwracając uwagę na język, z którym są już zaznajomieni, a także narzędzia, których już potrafią używać.
Bieżąca
Wypełnienie dzienniczka nauki i narysowanie przy każdym eksperymencie/ badaniu:
- jednej rzeczy, która im się najbardziej podobała?
- jednej rzeczy nowej, której się nauczyli?
Końcowa
Wypełnianie karty refleksji przygotowanej przez nauczyciela – po wykonaniu wszystkich zadań z zaznaczeniem:
- Jakie jest Twoje ulubione narzędzie pomiaru w kuchni – dlaczego to narzędzie podoba Ci się najbardziej?
- Jakie inne substancje można mierzyć z wykorzystaniem tego narzędzia?