M w STEM: Zastosowanie matematyki w życiu codziennym

Cele ogólne:

  • Rozwijanie umiejętności przeliczania
  • Rozwijanie umiejętności mierzenia substancji w jednostkach standardowych i niestandardowych
  • Rozwijanie umiejętności mierzenia ilości cieczy i ciał stałych
  • Rozwijanie świadomości praktycznych zastosowań matematyki w życiu codziennym

Zamierzone rezultaty uczenia się

Dziecko:

  • przelicza składniki
  • przelicza ilość/ liczbę składników podczas mierzenia
  • odmierza potrzebną ilość składników z wykorzystaniem różnych narzędzi kuchennych, np. łyżeczki, łyżki, miarki, kubka itp.
  • odmierza różne ilości ciał stałych i cieczy
  • identyfikuje narzędzia odpowiednie do mierzenia różnych typów substancji kuchennych

Struktura ścieżki uczenia się

Krok I

Liczenie przy gotowaniu (przeliczanie kostek żelowych)

Krok II

Odmierzanie za pomocą łyżki

Krok III

Mierzenie cieczy i substancji stałych w kuchni

Ewaluacja

Początkowa

Rozmowa z dziećmi – pytania, które ujawnią wiedzę i doświadczenie uczniów w liczeniu i mierzeniu w kuchni, zwracając uwagę na język, z którym są już zaznajomieni, a także narzędzia, których już potrafią używać.

Bieżąca

Wypełnienie dzienniczka nauki i narysowanie przy każdym eksperymencie/ badaniu:

  • jednej rzeczy, która im się najbardziej podobała?
  • jednej rzeczy nowej, której się nauczyli?

Końcowa

Wypełnianie karty refleksji przygotowanej przez nauczyciela – po wykonaniu wszystkich zadań z zaznaczeniem:

  • Jakie jest Twoje ulubione narzędzie pomiaru w kuchni – dlaczego to narzędzie podoba Ci się najbardziej?
  • Jakie inne substancje można mierzyć z wykorzystaniem tego narzędzia?

Contrast

Increase text size

Increase letter spacing

Use dyslexia-friendly fonts

Enlarge cursor

Link highlighting

Stop animations

Reset settings

Accessibility menu:
Contrast
Increase text size
Increase letter spacing
Use dyslexia-friendly fonts
Enlarge cursor
Link highlighting
Stop animations
Reset settings
Scroll to Top